Seksjon for kjemididaktikk

Seksjon for kjemididaktikk (også kjent som Skolelaboratoriet i kjemi), arbeider med spørsmål knyttet til kjemi som undervisningsfag. Hensikten er å fremskaffe kunnskaper om elevers/studenters kunnskaper og holdninger, utbytte og omfang av laboratoriearbeid, prøver og eksamener, læreres karaktersetting, læreplaner, læremidler, fjernundervisning og annen formidling av kjemi.

To elever som kjenner på "slime".

Om seksjonen


Forskning

Vi driver forskning og utvikling på flere områder knyttet til undervisning i kjemi og kjemidelen av naturfaget, og forsker også noe på instituttets egen undervisning. Vi jobber blant annet med elevforsøk og undervisningsopplegg knyttet til grønn kjemi i skolen og bruk av instrumenter i undervisningen. Et annet interessefelt er lesing i kjemi og naturfag og bruk av ulike typer tekster i undervisningen. I tillegg er vi del av et europeisk nettverk som jobber med helse, miljø og sikkerhet i skolen.

Ressurser for lærere

Vi har utviklet leseverktøy til bruk i kjemi- og naturfagsundervisningen, og under betegnelsen Kjemi på boks finner du en lang rekke praktiske elvforsøk for naturfag og kjemi, beregnet på gjennomføring i vanlige klasserom.

Sammen med Naturfagsenteret har vi utviklet nettressursen chesse.org, som tar for seg det du trenger å vite om kjemikaliesikkerhet i skolen.

Ordinær undervisning

Seksjonen er ansvarlig for emnene KJM3050/4050 Kjemididaktikk, KJM5050 Kjemididaktikk i praksis og NAT2000 Naturfag i praksis. I NAT2000 deler vi undervisningen likt med de didaktiske miljøene ved Fysisk institutt og Institutt for biovitenskap.

Masteroppgaver

Vi tilbyr masteroppgaver både til lektorstudenter som ønsker masterspesialisering i kjemididaktikk og til kjemistudenter på studieretning Kjemididaktikk og formidling. Ta gjerne kontakt hvis du vil vite mer.

Her finner du en oversikt over skisser til mulige masteroppgaver.

 

Etter- og videreutdanning

Vi tilbyr Naturfag 1 og Naturfag 2 gjennom Kompetanse for kvalitet i samarbeid med de diaktiske miljøene ved Fysisk insitutt og Insitutt for biovitenskap, og med Naturfagsenteret og Kompetansesenteret for undervisning i realfag og teknologi (KURT). Naturfag 1 består av de to 15 studiepoengsemnene NAT4010 - Naturfag 1: Energi, stoffer og praksiser i naturfag 8-13 og NAT4020 – Naturfag 1: Celler, kropp og helse og praksiser i naturfag 8-13. Naturfag 2 består av de to 15 studiepoengsemnene NAT4030 – Naturfag 2: Kjemiske reaksjoner, stråling og praksiser i naturfag 8-13 og NAT4040 – Naturfag 2: Karbonforbindelser, klima, evolusjon, økologi og praksiser i naturfag 8-13.

Tidligere etter- og videreutdanning

De nettbaserte videreutdanningskursene KJM0100V Grunnleggende kjemi i naturfag og KJM0200V Organisk kjemi i naturfag er utviklet spesielt for lærere som underviser i naturfag i grunnskolen og i videregående opplæring og ble tilbudt fra 2015 til om med våren 2023. Undervisningen er basert på etterutdanningstilbudet Kjemi på nett 1-4.
Kjemi på nett 1 & 2 og Kjemi på nett 3 & 4 er fire nettbaserte etterutdanningskurs som er gratis og åpne for alle over 18 år.

Videoer

Kjemivideoene vi har laget, kan gi ideer som kan brukes i kjemiundervisningen.

Sosiale medier

Bærekraftmålene

Vi bidrar først og fremst til bærekraftmål nummer 4 - God utdanning, gjennom å utdanne kvalifiserte kjemi- og naturfagslærere som er trygge på eksperimentelt arbeid. Dette bidrar i sin tur til å utdanne informerte borgere som kan forstå, bruke og vurdere naturvitenskapelig informasjon.

Gjennom vår satsing på grønn kjemi i skolen og undervisningsressurser knyttet til kjemikaliesikkerhet for lærere og elever bidrar vi også til bærekraftmålene  3 God helse og 12 Ansvarlig forbruk og produksjon.

Emneord: kjemididaktikk, skolelab, kjemi, skole, elevaktiviteter, kurs
Publisert 11. nov. 2010 12:51 - Sist endret 31. aug. 2023 12:01

Kontakt

Karoline Fægri, seksjonsleder

Epost: skolelab@kjemi.uio.no

Telefon: 22 85 54 27 / 22 85 55 36 /
22 85 55 79
Besøksadresse:
Kjemibygningen, rom VU 50
Sem Sælands vei 26, 0371 Oslo
Postadresse:
Postboks 1033 Blindern
N - 0315 Oslo

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere